Održana druga dvodnevna radionica na Univerzitetu u Bihaću

Održana druga dvodnevna radionica na Univerzitetu u Bihaću

Comments Off on Održana druga dvodnevna radionica na Univerzitetu u Bihaću

Radionica Bihac[3]

Nakon uspješno održane radionice na univerzitetu Istočno Sarajevo, u periodu od 16. do 17. aprila 2015. godine na Univerzitetu u Bihaću održana je i druga radionica članova radnih grupa iz 6 naučnih oblasti u okviru Tempus projekta „Bosanskohercegovački kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje – BHQFHE“. Cilj radionice je razvoj standarda kvalifikacija za 3 ciklusa studija iz 6 različitih naučnih oblasti: prirodne nauke, biomedicina i zdravstvo, tehničke nauke, društvene nauke te biotehničke i humanističke nauke.

Radionica Bihac6Radionici su prisustvovali svi projektni partneri iz Bosne i Hercegovine: predstavnici javnih univerziteta, nadležnih ministarstava obrazovanja, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA), Svjetskog univerzitetskog servisa Bosne i Hercegovine (SUSBiH), Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Udruženja poslodavaca BiH, kao i inostrani partneri: predstavnici univerziteta iz Velike Britanije, Irske i Hrvatske.

Radionica BihacNakon uvodnog dijela i kratkih prezentacija partnerskih institucija o njihovim ulogama i idejama za razvoj i modernizaciju postojećih studijskih programa, učesnici projekta imali su priliku da se kroz prezentacije i rad u grupama upoznaju sa iskustvima istaknutih profesora sa Univerziteta u Northamptonu (Simon A. Burtonshaw-Gunn) i Univeziteta u Limericku (Michael Hennessy) te na taj način steknu dodatna znanja za stvaranje modela kvalifikacijskog okvira i definiranje programskih i modularnih ishoda učenja i minimalnih standarda za BSc/BA, MSc/MA i PhD studijske programe. Agenda_Workshop in Bihac

Radionica u Bihaću dio je Tempus projekta „Bosanskohercegovački kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje – BHQFHE“ koji finansira Evropska komisija u iznosu od 1.1 milion eura, a čiji glavni cilj je podrška strukturalnoj reformi visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i razvoju kvalifikacijskog okvira u visokom obrazovanju u skladu sa državnim prioritetima i njegovo implementiranje na bh. univerzitetima.

Radionica Bihac[4]Radionica Bihac[5]

Lejla Selimovic

About the author:

Back to Top