Završna diseminacijska Konferencija „Bosanskohercegovački kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje“ (BHQFHE)

Završna diseminacijska Konferencija „Bosanskohercegovački kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje“ (BHQFHE)

Završna diseminacijska Konferencija „Bosanskohercegovački kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje“ (BHQFHE)

Comments Off on Završna diseminacijska Konferencija „Bosanskohercegovački kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje“ (BHQFHE)

U četvrtak 15.09.2016 godine održana je jednodnevna finalna diseminacijska Konferencija u okviru Tempus projekta „Bosanskohercegovački  kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje“ koji finansira Evropska komisija u iznosu od 2.2 milion KM na Univerzitetu u Tuzli.

Na  konferenciji su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, predstavnici poslodavaca, agencija, zavoda, predstavnici studenata te predstavnici 21 partnerske institucije: predstavnici javnih univerziteta, nadležnih ministarstava obrazovanja u BiH i Hrvatske, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta (HEA), Svjetskog univerzitetskog servisa BiH (SUSBiH), Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Udruženja poslodavaca BiH,  kao i inostrani partneri, predstavnici univerziteta iz Velike Britanije, Irske, Španije i Hrvatske.
Cilj konferencije je finalna diseminacija projektnih rezultata implementacije kvalifikacijskog okvira BiH u visokom obrazovanju i doprinos projekta u izradi kvalifikacijskog okvira BiH i provedbi Akcionog plana izrade KO za period 2016-2020.
img_7888Tempus projekt „Bosanskohercegovački  kvalifikacijski okvir za visoko obrazovanje“ (BHQFHE) ima za  glavni cilj podrška strukturalnoj reformi visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i razvoju kvalifikacijskog okvira u visokom obrazovanju u skladu sa državnim prioritetima i njegovo implementiranje na BiH univerzitetima. Projekt treba da osigura modele za potpuno implementiranje kvalifikacijskog okvira na svim  univerzitetima u skladu sa kriterijima i procedurama Evropskog kvalifikacijskog okvira (EQF) i Kvalifikacijskog okvira evropskog prostora visokog obrazovanja (QF- EHEA). Poseban akcenat u Projektu je stavljen na jačanje kapaciteta institucija visokog obrazovanja za pisanje ishoda učenja u skladu sa usvojenim deskriptorima te na razvoj probnih studijskih programa.

Tokom konferencije,  Univerzitetu u Tuzli prorektorici za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostarnstvu prof.dr. Snježani Marić i prof.dr.Almi Dizdarević uručena su priznanja za podršku razvoju visokog obrazovanja od strane SUSBIH. Naglašen je zajednički doprinos razvoju projektnih prijedloga gdje su u petogodišnjem periodu na nacionalnoj razini iz Europskih Fondova povučena nepovratna sredstva u iznosu od oko 6 miliona konvertibilnih maraka. Na ovaj način je značajno unaprijeđen sistem visokog obrazovanja u Bosni i Herecegovini čime su se naši univerziteti po standardima približili Europskom prostoru visokog obrazovanja.

img_7905 img_0041

Radni dio konfrencije predstavio je ključne rezultate projekta od razvoja standarda kvalifikacija do razvoja studijskih programa i pilot studija.
Drugi dan konferencije, petak 16.09.2016 godine, koji je bio zatvoren za članove konzorcija, govorilo je o Self-certifikacijskom izvještaju prema QF-EHEA, našem visokošklskom sitemu, priznavanju kvalifiakcija, te validaciji nacionalnog okvira.

Agenda:

downloadpdfbhqfhe-conference-agenda-tuzla-final

 

pptx_logoPrezentacije:

 

bhfqhe_selfcertification-report_pptx_tuzla_maja_hea

bhqfhe-concept-and-dissemination-untz

bhqfhe-svemo-tuzla

bhqfhe_tuzla_16092016_mdzelalija

implementation-model-1

Handbook for the implementation of qualifications framework in higher education BiH – Haris Muhic (susbih)

Istraživanje postojeće kvalifikacijske prakse u BiH Prof.dr. Alma Dizdarevic

nf-and-if-learning pres-eps-lleida (pdf)

Qualification standard Skoro Slavica (HEA)

Qualifications frameworks for higher education the Irish experienc Dermot Coughlan (UL)

Quick guide to the BiH Baseline Qualifications Framework and the role of level descriptors Haris MUHIC (SUSBIH)

Sectoral councils and models of entering of HE qualifications in an NQF Register Barbi Svetec

PISANJE ISHODA UČENJA Prof.dr.Selma Porobić

Priručnik Pisanje ishodi učenja u visokom obrazovanju Prof.dr. Alma Dizdarevic 

unbi-model-standarda-kvalifikacija-tuzla-15-9-2016-ppt

University of Tuzla bacground information

 

Alma Dizdarević

About the author:

Profesor at University of Tuzla. UNTZ BHQFHE project coordinator.

Back to Top